La diversitat, eix central de les V Jornades sobre Altes Capacitats Intel·lectuals

 

El passat 24 de novembre es va celebrar la cinquena edició de les Jornades sobre Altes Capacitats Intel·lectuals, un esdeveniment que pren forma gràcies a la col·laboració entre el Col·legi de Pedagogs de Catalunya i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

Les jornades d’enguany tenien com a tema central ‘La diversitat en l’alta capacitat’ amb l’objectiu de posar sobre la taula que totes les persones amb altes capacitats són singulars i presenten característiques diferents. La proposta, coordinada conjuntament des del Grup de Recerca del COPEC i el Grup de Treball del COPC, va aplegar un elevat nombre d’assistents que van tenir l’oportunitat d’intercanviar experiències i coneixements amb els ponents de les jornades.

A la taula inaugural, s’hi van reunir el degà del COPC, Guillermo Mattioli, la presidenta del COPEC, Rosa Rodríguez i el director general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat del Departament d’Ensenyament, Josep Vallcorba. En la seva intervenció Mattioli va elogiar la col·laboració entre els Col·legis i, especialment, entre grups de treball que porten treballant de manera conjunta des de fa més de 15 anys. Al seu torn, Rodríguez, va manifestar que els nostres infants i joves poden ser talentosos però també són diversos i requereixen acompanyament en el seu desenvolupament. Vallcorba va apuntar que és un plaer saber que hi ha continuïtat de tots aquests anys de col·laboració –indicant que estem tots en el mateix vaixell- però que encara queda molt camí per recórrer.  

La conferència inaugural va anar a càrrec de la doctora en Psicopedagogia i experta en altes capacitats, Rosabel Rodríguez. Amb sentit de l’humor i crítica constructiva va abordar la perspectiva de gènere en les altes capacitats. “Hi ha gent que, sigui home o sigui dona, neix amb unes aptituds independentment del gènere i la sexualitat” apuntava, i va concloure que encara hi ha una enorme quantitat d’estereotips i manca de models de referència femenins.

A continuació es va presentar l’actualització de la Guia de les Altes Capacitats elaborada pels grups d’ambdós col·legis. La pedagoga Milagros Valera i la psicòloga Maria Beltran van presentar el document que està disponible a la pàgina web del COPC.

Tot seguit, es va donar pas a la taula rodona sobre ‘Tipologies de les Altes Capacitats’ moderada pel psicòleg Leopold Carreras. Amb la participació dels psicòlegs Antoni Castelló, Sandra Tarragó i Cristina Garcia i el psicopedagog Sergi Sales, es va posar de manifest, entre diferents qüestions, que és necessari donar una resposta pedagògica als alumnes amb altes capacitats i que hi ha formes de talent que estan interrelacionades, cal estudiar com aquestes es manifesten i com es gestionen.

Ja en horari de tarda, el doctor Javier Tourón va presentar el Model Talent Search, un model que té per objectiu millorar el procés de detecció i d’intervenció de les altes capacitats. "La identificació del talent té sentit si construïm una escola nova on la capacitat i la competència, enlloc de l'edat, guiïn l'acció educativa”, va destacar.  I va tancar la seva participació confirmant que “el talent s'ha de cultivar i els models per desenvolupar-ho s'han de basar en evidències".

Després, la pedagoga Conxi Reig va conduir la taula rodona ‘La doble excepcionalitat en l’Alta Capacitat’ amb la participació de la psicopedagoga Mònica Fernández, els pedagogs Natàlia Luján i Rafael González i el psicòleg Flavio Castiglione. Tots van coincidir que la doble excepcionalitat és un concepte nou en l'estat espanyol i que l’alumnat amb diagnòstic dual necessita desenvolupar-se en un ambient que alimenti les seves capacitats i talents. 

Finalment, es van presentar testimonis de les associacions de famílies amb fills i filles amb altes capacitats, FANJAC i AFINS, que van compartir les seves experiències. I ja en el tancament de l’acte, la psicopedagoga Mònica Fernández i les psicòlogues Cristina García i Maria Beltrán, representants de la comissió organitzadora de les V Jornades sobre Altes Capacitats Intel·lectuals, van posar en valor la tasca de tots els participants i els van agrair la seva col·laboració i la seva bona predisposició a l’hora de compartir coneixements i vivències.

El compromís de continuar apostant per espais de debat, reflexió i creixement al voltant de les altes capacitats segueix ferm i constant i de ben segur que es traduirà en la celebració d’unes noves jornades igual d’exitoses com aquestes.