Representació institucional del COPC al III Congrés de Serveis Socials Bàsics

El III Congrés de Serveis Socials Bàsics, que van coorganitzar el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi de Pedagogs de Catalunya, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, va tenir lloc els passats 17 i 18 d’octubre a la Farga Congress de l’Hospitalet de Llobregat amb una presència massiva de professionals de l’àmbit social. La cita va desbordar les previsions inicials més optimistes i va inscriure més de 800 persones atretes per un extens programa que desenvolupava un àmbit essencial en els serveis socials, l’acompanyament professional per a una transformació col·lectiva, que esdevenia el lema del congrés.

La participació del COPC al III Congrés de Serveis Socials Bàsics, però, no es va limitar únicament a l’organització, ja que el COPC va aportar fins a 12 ponents en les diferents taules i conferències plenàries, entre les quals van destacar les intervencions del Dr. Guillermo Mattioli, degà del COPC, a la mesa inaugural; Laia Rosich, vicedegana del COPC, amb la conferència Dilemes al voltant de la intervenció en violència masclista: criatures, informes i treball en xarxa i a la cloenda institucional; i Francesc Vilà, que va cloure el Congrés amb la conferència El Bé Comú en els temps de la Ciència. Aquest enllaç al programa del III Congrés de Serveis Socials Bàsics conté totes les conferències i taules que es van desenvolupar, que es van enregistrar amb vídeo per donar l’oportunitat a les persones que no hi van poder assistir de poder-les veure posteriorment.

L’enllaç als vídeos del CSS 2018 disposa tots els vídeos de les conferències i taules rodones del Congrés de Serveis Socials de 2018, que tots els col·legiats i col·legiades estan convidats a visionar perquè el conjunt de les intervencions van transmetre informacions i reflexions de molt valor. Serveixi d’exemple la intervenció inicial del Dr. Mattioli en què, més enllà de reafirmar el compromís del COPC amb el Congrés, reflexionava sobre les pressions que reben els serveis socials bàsics  des de la necessitat social i des de l’administració proveïdora, per a la qual els serveis compleixen una funció també política i, de vegades, de paraigua protector” que es coneix amb diferents nomenclatures com “afavorir la inclusió, combatre l’exclusió, pal·liar les conseqüències de les desigualtats, protegir les víctimes de la infelicitat familiar, estendre la mà als que estan caient del sistema...” però que per a l’administració significa gestió dels recursos (finestretes i protocols) mentre que pels professionals són casos presents, directes, vius, que es relacionen o vinculen al sistema a través seu i dels quals no només esperen l’assignació del recurs previst per l’administració.

Us recomanem, doncs, que seguiu tota la programació del Congrés i esteu atents a futures novetats.