El passat divendres 21 de febrer, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) va commemorar el Patró de la Psicologia amb una gala a la sala Moragues del Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. La presentadora i periodista Elisabet Carnicé va ser l’encarregada d’introduir, bastir i relligar amb solvència els tres grans moments de l’acte: la distinció amb la Col·legiació d’Honor del COPC el Dr. Juan Luis Linares, el Dr. Antonio Puente i la Dra. Marta Trepat; el reconeixement a les trajectòries professionals que van complir el 25è any de col·legiació l’any 2019, i el lliurament del Premi al Foment dels Grups de Treball del COPC.

Amb un auditori ple, Carnicé va introduir l’acte tot interpel·lant els assistents fent presents les voluntats que, com a col·legues de professió, tenien en comú: dedicació i vocació de servei. I tot seguit va donar la paraula al degà i la secretària de la Junta de Govern del COPC, Guillermo Mattioli i Teresa Moratalla, que van donar la benvinguda als assistents.

Condecoracions a tota una carrera en la psicologia

La primera condecoració va ser lliurada per Teresa Moratalla al reconegut psiquiatre i psicòleg Juan Luis Linares, per mèrits tant importants com la fundació de l’Escola Catalana de Teràpia Familiar, la presidència d’honor de la Societat Catalana de Teràpia Familiar, la introducció de la psicoteràpia sistèmica al país, l’European Award for Outstanding Contributions to the Field of Family Therapy, la condició de Doctor Honoris Causa per la Universidad Maimónides de la República Argentina, i tota la seva destacada obra escrita. En el seu discurs, Linares va explicar per què va estudiar psicologia quan ja era psiquiatra: “un acto de coherencia, porque mi práctica ha sido la psicoterapéutica”. També va compartir una observació sobre els riscos que han d’assumir les institucions en el delicat equilibri entre la dignificació i la defensa de les professions.

La segona condecoració va ser entregada pel Dr. Oscar Pino, vocal de la Junta de Govern i comissionat de recerca i universitats del COPC, al neuropsicòleg d’origen cubà Antonio Puente, per una trajectòria en què destaquen 8 llibres, 106 articles científics, una càtedra a la Universitat, i especialment la seva tasca des de l’American Pshychological Association per prestigiar la professió als Estats Units. Puente va explicar les dificultats als inicis de la seva carrera americana, com i perquè va entrar als organismes de gestió política del sistema de salut nord-americà, i va posar l’èmfasi que la seva vida “está guiada a poder resolver los problemas de nuestra humanidad, usando la psicologia”, per acabar compartint el premi amb tots els assistents que “como yo, cada día batallamos para hacer este mundo un poquitico mejor”.

I la tercera va arribar de la mà de Jaume Celma, vicedegà segon del COPC, que va recapitular i premiar la trajectòria de la doctora Marta Trepat, des de la creació de la primera consulta psicològica a Lleida, fins a formar part del primer equip d’un servei de salut mental públic la província de Lleida l’any 1986, sense oblidar la seva actual ocupació en supervisió. Des del faristol, Trepat va destacar alguns dels moments dels seus 50 anys de carrera, tot recordant algunes de les persones a qui agraïa el suport, i va congratular-se per avenços aconseguits per la psicologia just abans de finalitzar afirmant que “quan treballes en una cosa que t’agrada, no és treball; és una autèntica satisfacció”.

 

Reconeixement als psicòlegs i psicòlogues amb 25 anys de col·legiació

Durant la vetllada, el Col·legi també va convocar les psicòlogues i psicòlegs que van complir el 25è any de col·legiació l’any 2019, i els va fer lliurament d’un diploma i un guardó commemoratiu que posava en valor les carreres professionals dedicades a l’exercici de la psicologia, i el valor afegit de la seva vocació i experiència en la professió. Tots els assistents van pujar a l’escenari a recollir els seus reconeixements de la mà del degà i la secretària del COPC; i un d’ells, Antoni Baena, va cloure el lliurament amb unes paraules en representació de totes i tots. En el seu discurs, Baena va compartir que va estudiar la carrera de psicologia perquè li interessava la seva transversalitat, i va voler destacar els aprenentatges centrals de la seva carrera, com ara que “sempre que hi ha un projecte que compta amb un psicòleg, el projecte millora”, i mostra d’això és que, “en tots els casos, la responsabilitat del professional de la psicologia creix progressivament”.


Un premi al foment dels Grups de Treball del COPC

L’edició 2020 de l’acte del Patró va ser la primera en què es feia lliurament d’aquest premi, amb voluntat que tinguin continuïtat els anys vinents, per seguir fomentant i recompensant els treballs de recerca, emprenedoria, innovació i ocupabilitat dels Grups de Treball del COPC.

Dolors Liria, vocal de Junta de Govern del COPC i comissionada de desenvolupament professional i ocupabilitat, va presentar els guardons tot destacant que “els grups de treball són el motor del COPC, i les seves activitats i treball contribueixen a complir amb moltes de les funcions que li són atribuïdes al col·legi professional” i que per tant, el seu treball s’ha de reconèixer i recompensar. De seguida, el vicesecretari Roger Ballescà va lliurar la menció especial, dotada amb 2.000 euros, a Margarita Torra, membre del Grup de Treball Psicoanàlisi i societat, pel treball Ningú no balla amb mi. La dansa, una eina per pensar sobre l'assetjament. L’Ona Palau, tresorera del Col·legi, va lliurar el tercer premi de 4.000 euros a Elena Garrido, en representació de l’equip d’autors que formava amb María Inés Lovelle, Sergio Mora i Rocío Pina, membres del GT Psicologia Jurídica Aplicada a l'Àmbit Penal, pel treball Guía Ética y de Buenas Prácticas en Psicología Forense Aplicada al Ámbito PenalTot seguit, Teresa Moratalla lliurava el segon premi, de 6.000 euros, a Gemma Garrido, coordinadora del GT Neuropsicologia i Salut Mental, en representació de l’equip d’autors de la Guia de Bones Pràctiques per a l'avaluació Neuropsicològica en l'àmbit de la Salut Mental: Ana Barajas, Francisco Villegas, Ana Aznar, Mª Esther López, Ana Escanilla, Raquel Rubio, Rafael Penadés i Gemma Garrido. I finalment, Guillermo Mattioli lliurava el primer premi, dotat amb 8.000 euros, a Miquel Monràs, coordinador del GT Conductes Addictives, pel treball La situació del psicòleg que treballa en l'àmbit de les drogodependències.

En les seves paraules de cloenda el degà Guillermo Mattioli va recuperar algunes frases dels col·legiats d’honor. Del Dr Juan Luis Linares va agrair l’esment fet a les tendències al desordre entròpic de les institucions, risc que apareix, però, només quan es tanquen sobre si mateixes. Al Dr. Puente li va agrair l’exemple que ens dona a vincular la política professional i la governança, i en la Dra. Marta Trepat va valorar la seva condició de pionera i la dedicació de tota la seva vida a la millora de l’assistència del patiment mental. Com a corol·lari de tots aquests exemples i com a cloenda de l’acte el degà va proposar aquella frase del Talmud, “No vemos las cosas como son, vemos las cosas como somos”, que va considerar una veritable guia il·lustrativa de l’actitud desitjada per a tots els psicòlegs i  psicòlogues en exercici. Podeu consultar la galeria d'imatges de l'acte en aquest enllaç a la galeria d'imatges del COPC.